Posted by sharon kok in Be Healthy / Inspire / Look Good / on 3 maart

En vanaf dat moment werd alles anders, écht alles…

In mijn vorige blog schreef ik al over het boek dat mijn leven fundamenteel veranderd heeft. Ik las het zoals gezegd in 2011 en kreeg het van een van mijn ‘oudste’ en liefste vriendinnetjes.

Ze nam in december 2011 deel aan een leiderschapsprogramma op haar werk en tijdens een blok persoonlijke ontwikkeling stond een rollenspel op het programma.

Tijdens dat rollenspel zat ze ‘opeens’ aan de keukentafel van haar ouderlijk huis. Als ongeveer 6 jarig meisje welteverstaan, met bijbehorende gevoelens. Ze kon op dat moment precies voelen hoe het destijds voor haar had gevoeld, daar aan die keukentafel. En hoe het voelde de dingen die daar tegen haar werden gezegd. En die waren, hoe goed bedoeld ook, behoorlijk pijnlijk.

Zelf had ze geen enkele bewuste herinnering aan deze gevoelens aan de keukentafel. Na het rollenspel was ze wel even van de leg. Wat was er gebeurd? Ze begreep het niet en was in verwarring.

Een van de opleiders adviseerde haar een boek van de Nederlandse psychologe Ingeborg Bosch te gaan lezen. Daarin zou ze een verklaring kunnen lezen voor wat er net daarvoor gebeurd was. Dat advies nam ze ter harte en kocht meteen de dag daarop een van de boeken van Ingeborg Bosch. Ze kocht het niet alleen voor zichzelf, maar kocht ook een exemplaar voor mij en een voor een ander vriendinnetje. En daar ben ik haar nog elke dag enorm dankbaar voor.

In de kerstvakantie van 2011 kwam zij met haar gezin bij ons eten en gaf ze mij ‘het boek’ cadeau. Voorin het boek schreef ze de hartverwarmende boodschap: “lieve Soof, omdat je het waard bent”.

Ik weet het nog goed. In die vakantie las ik het boek in een ruk uit. Tranen over mijn wangen over zoveel herkenning. En ook van opluchting. Ik las het hier zwart op wit. Ik was niet gek, er waren meer mensen zoals ik. Met soms gedachten en gevoelens die ik niet kon plaatsen, niet begreep en waar ik bij tijd en wijle vreselijk veel last van had. Deze waarheid zwart op wit in dit boek te lezen gaf me zoveel hoop. Hoop dat dit me zou kunnen helpen. Ik had al eerder geprobeerd iets aan deze gedachten en gevoelens te doen, maar dit had me op z’n hoogst slechts tijdelijk iets van verlichting geboden. En ik weet niet waarom, ik kan het ook niet goed uitleggen, maar er ‘klikte’ iets in mij. Ik voelde ergens diep van binnen dat dít het antwoord was. Het échte antwoord.

En nu zoveel jaren later is dat ook gebleken. Het heeft me zoveel inzicht gegeven in mijn eigen gedachten en gevoelens en waar deze vaak door worden ‘geactiveerd’. En me ook concrete handvatten gegeven om weer regisseur te worden van mijn eigen leven. Het heeft me werkelijk mijn leven teruggegeven. Dat deze methode, die PRI* heet, zo helpend is, heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Het is dan ook niet voor niks dat ik het inmiddels als mijn verantwoordelijkheid voel aan de wereld te laten weten dat dit, deze PRI methode, bestaat. En dat er hulp is voor alle mensen die dat willen.

De boodschap die mijn vriendinnetje in het boek schreef geldt niet alleen voor mij, maar geldt voor alle mensen op de wereld, want ieder mens is het waard.

❤ Sophie

Ps het boek heet trouwens ‘De herontdekking van het ware zelf’. De titel kon op mij niet meer van toepassing zijn: dankzij PRI vond ik mezelf terug.

Ps 2 en op hoe dat nou precies zit met dat rollenspel en die keukentafel kom ik een volgende keer terug.

*PRI staat voor Past Reality Integration

1 comment on En vanaf dat moment werd alles anders, écht alles…

sharon kok on 4 maart

Heel mooi geschreven en heel herkenbaar Sophie! Het boek had hetzelfde effect op mij toen ik het las. Het missende stukje van de puzzel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *