Posted by sharon kok in Look Good / on 13 april

De kracht van Past Reality Integration: van een olifant een mug maken…

Broer belt op. Sorry zus ik moet onze afspraak voor morgenochtend helaas afzeggen. Te druk, te veel. Zus reageert meteen merkbaar geïrriteerd en zegt kortaf: “ok” en wil het gesprek zo snel mogelijk afronden. Broer probeert nog te zeggen dat het ook voor hem belangrijk is elkaar te zien en dat het afzeggen van deze afspraak daar niet aan af doet, maar dat het even te veel is. Zus hoort het niet meer, wil het niet horen en gelooft het ook niet. Hij heeft gewoon geen zin in die afspraak. Hij vindt haar gewoon niet belangrijk. Ze hangen op. Zus denkt: “hij zoekt het maar uit, dan heb ik ook geen zin meer in hem”.

Vóór Past Reality Integration (PRI) had dit telefoongesprek er waarschijnlijk toe geleid dat broer en zus elkaar wekenlang niet spraken. Maar zus doet PRI en dit is wat er gebeurt.

Even na het gesprek stuurt zus aan broer een appje:

“Broer, nog even over ons telefoongesprek. Ik wil graag uitleggen wat er op zo’n moment bij mij gebeurt. Ik neem waar (in dit geval bij jou) dat iemand me gewoon aan de kant schuift als iets totaal onbelangrijks, want: ‘ach ja, het is zus maar…’. En ook dat de ander mijn teleurgestelde reactie daarop dan afdoet met: ‘stel je toch niet altijd zo aan, zeg!’. Wat mijn gevoel, dat de ander niet op me zit te wachten, alleen maar versterkt…

Na ons gesprek bedacht ik me dat de boosheid die ik voelde niet in verhouding was. Ik realiseerde me weer dat dit gevoel, dat de ander van me afwil, iets is wat ik steeds onbewust waarneem in de wereld, in dit geval dus bij jou. En dat spijt me, want dat gevoel gaat natuurlijk helemaal niet over jou, maar over vroeger. Ik denk over onze vader die op die manier omging met dingen die voor mij belangrijk waren…. En als ik dan in het hier en nu iets waarneem, wat ook maar enigszins riekt naar dat oude gevoel, dat slaat mijn emotionele overlevingsbrein meteen op tilt. Alsof het in het nu aan de hand is dat de ander me ‘ditcht’…. En dan voel ik niet die pijn en dat verdriet van vroeger, maar schiet ik meteen naar boosheid, want boos zijn is beter dan pijn voelen….

Maar dit is niet wat ik wil… het spijt me dat je die reactie en de boosheid van mij over je heen kreeg, die was niet voor jou bedoeld, maar hoort thuis in een ver verleden. Ik kan nu weer zien, dat jij in het hier en nu helemaal niet van me af wil en dat je het wél belangrijk vindt elkaar te zien. En dat vind ik heel fijn. Dag lieve broer, ik verheug me op onze volgende afspraak”.

Broer reageerde terug dat hij het begreep en de volgende afspraak werd een van de leukste afspraken die ze ooit hadden.

Ook benieuwd wat PRI voor jouw leven kan betekenen? Een kennismakingsgesprek is altijd mogelijk en is gratis en vrijblijvend. Ik geef ook regelmatig workshops. Daarin leg ik in klein gezelschap uit hoe PRI werkt. Interesse? Laat me weten via: info@coachingbysophie.nl

1 comment on De kracht van Past Reality Integration: van een olifant een mug maken…

sharon kok on 5 mei

Ha Sophie , een eenvoudig, verhelderend verhaal over zus& broer. Ik kan het goed passen op mijn zoektocht naar waarom ik reageer zoals ik reageer. Dank je liefs loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *