Posted by sharon kok in Inspire / on 1 september

Wat als die ‘tools’ er gewoon zijn?

In mijn vorige blog vertelde ik over dat het lezen van de PRI-boeken* mij zoveel inzicht hadden gegeven en dat het me – door het lezen van de boeken – ook lukte de verschillende overlevingsstrategieën steeds beter te herkennen. En ook dat ik uiteindelijk zelf een PRI-traject gestart ben en waarom. Ik was eigenlijk van plan om daar iets meer over te vertellen. Over hoe zo’n traject eruit ziet, wat mijn hulpvraag was en hoe dat nou allemaal in z’n werk gaat en wat het je oplevert om zo’n traject te doen. Want daar gaat het natuurlijk om.

Maar toen las ik op de Balanzs-site de blog Heb jij dat ook soms? Stress? Plotseling gespannen en angstig?’ met daarbij de handige anti-stress toolkit.

Superleuk om te lezen en zeker ook nuttige tips. In de derde alinea staat: “Natuurlijk is de allerbeste oplossing om ervoor te zorgen dat we een volledig stress en angstvrij leven hebben… Maar tja: kan dat eigenlijk wel?” En vervolgens de vraag: “maar mocht jij de tools in handen hebben: Please share!”.

En toen dacht ik: “ja, het zou bijna raar zijn hier niet op te reageren”. Want PRI biedt juist díe tools. Écht. Dus natuurlijk moet ik dat delen! Sterker nog, de hele wereld zou moeten weten dat dit bestaat. Want dit kan je bevrijden uit het doolhof van emoties waarin je soms – samen met al je stress- en angstgevoelens en gedachten – in belandt. Vaak geen idee meer waar de uitgang te vinden is of soms kan het zelfs even voelen alsof er helemaal geen uitgang meer is.

Maar ook al voelt het – zeker als je er midden in zit – heel groot, alsof je geen invloed hebt en alsof het nooit meer anders zal worden – dat is natuurlijk niet waar. Want er is altijd een oplossing. Het is niet altijd makkelijk en er zijn in het hier en nu wellicht problemen die het hoofd moeten worden geboden, maar er is echt altijd en voor alles een oplossing. Maar dat kun je – als je in dat doolhof zit – alleen even niet zien.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is, dat dit soort stress- en angstgevoelens en gedachten, ‘slechts’ je oude overlevingsstrategieën aan het werk zijn. Die proberen je nog altijd te beschermen tegen iets ouds wat je vroeger pijn heeft gedaan, iets wat lang geleden in jouw verleden is gebeurd. En wat ook de reden is geweest waarom je überhaupt die overlevingsstrategie hebt moeten ontwikkelen.

Jouw psychisch immuunsysteem weet helaas niet dat er eigenlijk iets ouds geraakt wordt (en dat het dus helemaal niet gaat over het hier en nu) dus die probeert jou – door het activeren van die overlevingsstrategiën – elke keer opnieuw te beschermen tegen iets ouds! Dus tegen iets wat allang gebeurd ís en je in het hier en nu ook helemaal geen kwaad meer kan doen. En daarom beland je steeds weer in dat emotionele doolhof. En daar kan je behoorlijk last van hebben.

Je kan het eigenlijk zo zien. Zolang de pijn uit je verleden onbewust is, wordt jouw heden op een bepaalde manier dus nog steeds beheerst of eigenlijk geregisseerd door je verleden. Het is alsof af en toe – en zonder dat je het door hebt, want het is een onbewust proces – de oude film van je verleden over het hier en nu heen begint te spelen, als een soort filter. Je ziet het heden dan dus niet voor wat het werkelijk is.

Het goede nieuws is dat er iets aan te doen is én dat er concrete en praktische handvatten beschikbaar zijn om je daarbij te helpen, die ‘tools’ dus 😉.  Die tools kunnen je helpen het heden steeds meer te zien voor wat het werkelijk is. Vaak verrassend onbelast.

En nog meer goed nieuws. Jíj bent de enige die er iets aan kan veranderen. Bedenk dat je je omgeving niet kunt veranderen, maar dat jij wél de manier waarop jij ernaar kijkt, kunt veranderen. En dat geeft je een enorm krachtig instrument in handen. Het betekent immers dat jij voor de oplossing hiervan niet afhankelijk bent van anderen of van je omgeving. Hoe fijn is dat! Dus pak dat stuur – en die tools 😉 – en wordt weer regisseur van je eigen leven.

Voor degenen die dit lezen en denken: “daar wil ik graag meer over weten!”. Laat het alsjeblieft weten (info@coachingbysophie.nl). Ik sta altijd open voor een koffie-gesprek en ik vertel je er graag meer over. Alleen al te weten hoe het werkt, kan enorm helpend zijn.

Kennen jullie toevallig de film ‘Pay it forward’? Ik heb de film jaren geleden gezien, maar wat bij mij is blijven hangen is, dat je iets waardevols doorgeeft aan anderen en dat die het dan ook weer doorgeven aan anderen en dat dat zo door en door en door gaat. Dat vond ik zó mooi.

Zo voelt PRI ook voor mij. Ik geef dit graag door, omdat het mij zo ontzettend geholpen heeft. En ik ook écht geloof dat het vele mensen kan helpen meer bewustzijn te krijgen op hun eigen gedachten en gevoelens en wat ze eraan kunnen doen als ze er last van hebben. Want zeg nou zelf, begint niet alles met bewustwording?

*PRI staat voor Past Reality Integration en is een methode die is ontwikkeld door de Nederlandse psychologe Ingeborg Bosch.

Auteur: Sophie van Coaching by Sophie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *