Posted by sharon kok in Inspire / on 1 juni

Wat als je dacht dat wat de waarheid was, niet klopt…?

En hoe ging het dan verder na het lezen van dat eerste boek ‘De herontdekking van het ware zelf’? Nou ten eerste las ik alle boeken van Ingeborg Bosch achter elkaar uit. Ik wide alle kennis over hoe dit, PRI, werkte, als een spons in me opnemen, alle informatie opslurpen.

Door het lezen van de boeken kreeg ik al veel inzicht in hoe het nou eigenlijk werkt. Dat je in je jeugd allerlei overlevingsstrategieën ontwikkelt, die op dat moment heel helpend zijn. Maar dat je later, als je volwassen bent, deze strategieën nog steeds blijft inzetten en dat diezelfde strategieën dan tegen je kunnen gaan werken of zelfs destructief kunnen worden.

En dat dit alles een onbewust gestuurd proces is. Met andere woorden, je hebt niet door dat je dat doet😳 .

En ook over de werking van het brein leerde ik veel. Dat je brein eigenlijk maar heel weinig van wat er op elk willekeurig moment op je afkomt, laat binnenkomen. Dat íets in je brein de aangeboden informatie filtert en vervolgens verder aanvult met herinneringen uit je geheugen. Dat komt er dus op neer dat je nieuwe situaties nauwelijks meer onbevangen kunt waarnemen. Je herkent misschien wel dat je soms over iemand denkt: “zie je wel, nou doet hij/zij het weer (niet)! (de vuilnis buiten zetten, sokken laten slingeren, op tijd komen, zich aan afspraken houden 😉). Het is elke keer hetzelfde liedje!”. 

Oeps. Dat was voor mij wel een mega eye-opener. Dat betekent namelijk ook dat je je eigen waarneming eigenlijk niet kunt vertrouwen. En dat betekent dan dus ook dat het altijd gaat over jóuw perceptie van de werkelijkheid.  En dan komt het begrip ‘de waarheid’ ook opeens in een heel ander daglicht te staan. Want die bestaat dan dus ook niet. Wat wèl bestaat is ieders perceptie van de waarheid. Als je dat eens goed laat binnenkomen, wat dat eigenlijk betekent. En als je dan daarnaast bedenkt dat ieder mens op aarde een unieke persoonlijke geschiedenis heeft en dus ook een uniek geheugen met daarin opgeslagen alle ervaringen van dat unieke leven…. Nou ja, dan duizelt het me bijna hoe bijzonder dat eigenlijk is…tja dat is dan mijn filo-sophie-sche kant die dan even omhoog komt 😊.

Ik kom weer even terug bij hoe ik hierboven begon. Want wat ik nog kwijt wilde is dat, ook al gaven de boeken mij enorm veel inzicht en lukte het me steeds beter de verschillende overlevingsstrategieën te herkennen, het voor mij in de praktijk best een uitdaging bleek om er zelf verder mee aan de slag te gaan. Ik weet dat er mensen zijn die slechts door het lezen van de boeken PRI zelfstandig hebben leren toepassen, maar voor mij was het onvoldoende om het ook echt zelf goed toe te kunnen passen. Omdat ik wel echt heilig geloofde in deze methode, besloot ik met een PRI traject te starten. Hoe dat ging, vertel ik een volgende keer 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *